8 OCAK KURTULUŞ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98.yıl dönümü törenleri 8 Ocak 2020 Çarşamba günü Cumhuriyet Meydanında coşkuyla kutlandı. Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başladı.

Törene Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekillerimiz İsmet TOKDEMİR ve Suzan ŞAHİN, Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay Milletvekili Hacı Bayram TÜRKOĞLU, İyi Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet ÇULHAOĞLU, Erzin Kaymakamı Ahmet DEMİRCİ, İskenderun Kaymakamı İskender YÖNDEN, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Lütfü SAVAŞ, Erzin Belediye Başkanı Ökkeş ELMASOĞLU, Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, İlçemizdeki Resmi Kurumlar, Siyasi Partiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve İlçe halkımız katılmıştır.

Belediye Başkanımız Ökkeş ELMASOĞLU’nun günün anlam ve önemini belirten yaptığı konuşmada; “Sayın Kaymakamım, Sayın Milletvekillerim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Siyasi Partilerimizin Değerli İlçe Başkanları, Sayın Dörtyol Belediye Başkanım, Sayın İskenderun Kaymakamım, Sivil Toplum Kuruluşlarının kıymetli temsilcileri, Sevgili Gazilerimiz, Kıymetli Öğretmen ve Öğrencilerimiz, Çok değerli Erzinli hemşehrilerimiz, Erzin dışından gelen sevgili misafirlerimiz, Basın mensuplarımız hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Türkmen boylarının yurt edinmesi ile tarihte yerini alan, İssos Antik Kenti, Su kemerleri, Burnaz Antik Limanı ile Romalı Çiçeronun, Venedikli Marka Pollonun, Makedonyalı İskenderin, İranlı Daranın hatırasını taşıyan, yaylaları, şifalı suları, doğası ile kadim bir coğrafyanın en güzel ilçelerinden bir tanesi olan Erzinimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü kutlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Şahsım ve Erzinlilier adına böylesine anlamlı bir günde bizleri yalnız bırakmayarak ilçemizi ve bizleri onurlandıran başta CHP Hatay Milletvekilimiz Sayın Suzan Şahin, AKP Hatay Milletvekilimiz Hacı Bayram TÜRKOĞLU, CHP Hatay Milletvekilimiz İsmet TOKDEMİR, İyi Parti Adana Milletvekilimiz Mehmet Metanet ÇULHAOĞLU,Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Lütfü SAVAŞ, İskenderun Kaymakamımız İskender YÖNDEN, Dörtyol Belediye Başkanımız Sayın Fadıl KESKİN olmak üzere tüm misafirlerimize şükranlarımızı sunuyorum.

Ayrıca bu anlamı günümüzde burada olan Hatay Büyükşehir Belediyesi Mehteran Ekibi üyelerine, Adana Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı Şef ve üyeleri ile Mustafa Kemal Üniversitesi Halk Oyunları Ekibine de teşekkürlerimizi sunmak istiyorum.

Erzinimiz bildiğiniz üzere 1.Dünya Savaşı sonrasında işgal güçleri tarafından yurdumuzun diğer birçok bölgesinde olduğu gibi emperyalist güçler tarafından işgal edilmiştir. İşgaller sonrasında Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde yakılan bağımsızlık ateşi sonrasında vatansever halkımız Kuvayi Milliye etrafında vatan savunması için örgütlenmişler ve bu kapsamda ilk Kurşun Dörtyol da Karahasan Paşa tarafından atılmıştır.

Erzinimizde de bu doğrultuda halkımız örgütlenmiş Azman Bekir, Dana Boruk, Arık Nuri, Bebek gibi nice kahramanlarımız bu mücadelede yerlerini almışlardır. 1922 yılına kadar devam eden direniş sonrasında imzalanan barış antlaşması kapsamında işgalci kuvvetler çekilmek zorunda kalmış ve 8 Ocak Erzinimizin Kurtuluş günü olarak tarihe yazılmıştır. İşgalci güçlerin emelleri o gün son bulmadığı gibi dünya var olduğu sürece devam edecektir. Bu bakımdan bizlere düşen aynı o zamanlarda olduğu gibi bugün de birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize kenetlenerek bilimin ışığında ülkemiz için çalışmak, o acı günlerin bir daha yaşanmaması ve bu Cumhuriyeti ilelebet yaşatmak olmalıdır.

Bugün burada özgür bir millet olarak kurtuluş günümüzü kutlayabiliyorsak bu bağımsızlığı bizlere armağan eden başta devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan savunmasında bulunan tüm şehit ve gazilerimize borçluyuz. Bu bakımdan onları rahmet ve minnetle anarken, bugün aramızda olan Kıbrıs gazilerimiz ve diğer tüm Gazilerimize de sağlıklı bir ömür diliyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle Erzinimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü tekrar kutlarken hepinize saygı ve sevgi ile selamlıyorum.” dedi.

Tören öğrencilerin şiirler okunması, Halk Oyunları,Mehteren Takımı,Bando Gösterisi ve sonrasında ilçede yapılan okullar arası yarışmalarda derece alan öğrencilere ödüller verilmesi ile sona erdi.

Erzin Belediyesihttps://www.erzin.bel.tr
İlçenin ekonomisi, tarihçesi ile kültürel özelliklerinin tanıtıldığı resmî sitede; ayrıca haberler, linkler, duyurular gibi bölümler yer almaktadır.

DİĞER İÇERİKLER ―