Erzin’in Ekonomisi

İlçemiz ekonomisi tarıma dayalı olup başlıca gelir kaynağımız narenciye üretimidir. Tahıl ve sebze yetiştiriciliği ile son zamanlarda hızla artan seracılık sektörü de önemli ekonomik kaynaklarımızdandır. Ayrıca İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları ve yazın hareketlenen turizminde katkıları yadsınamaz.

1965 yılına kadar ilçemizde kuru tarım yapılmakta idi. O yıl Adana Topraksu Planlama Müdürü olan hemşehrimiz Hanifi Soylu’ nun katkılarıyla ilçemizde 2 tane sulama kooperatifi kurulmuş, birine ilçemizin eski (Yeşilkent), diğerine yeni (Erzin) adı verilerek narenciye bahçelerimizin hızla artması sağlanmıştır. Böylece işsiz insanlarımız kasabayı terk etmekten kurtulmuş ve dışarıdan göç almaya başlanmıştır.

Yaklaşık 66.000 dekar Narenciye ve 65.000 dekar tahıl ekim alanının bulunduğu ilçemizde tüm narenciye çeşitleri (Vaşington, greyfurt, mandalina, limon, yafa, valensiye, minola vs.) üretilmekte olup, çiftçimiz sürekli araştırmacı olmuş ve yeni çıkan her türlü teknikten yararlanarak verim hızla arttırılmıştır. Bunda 1973 yılında kurulan Ernar Tarımsal Kalkınma Kooperatifininde katkıları büyüktür.

Ülkemizde Dörtyol portakalı aranılan bir meyve olarak ilgi odağı durumuna gelmiş ise de civar yerleşim birimlerindekiler de dahil olmak üzere hiçbirinde Erzin deki ürünler kadar kalitelisi yetiştirilememiştir.
Üretimin katlayarak arttığı ilçemizden yurdun her köşesine ihraç edilen narenciyemiz Arap Ülkelerinde ve hatta Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde önemli bir pazara sahip olup ancak daha adıyla özdeşleşen “Erzin Portakalı” ünvanını alamamanın üzüntüsünü yaşamaktadır.