Erzin İssos (Epiphaneia) Antik Kenti Basın Bülteni

Erzin Belediye Başkanı Kasım ŞİMŞEK İssos’da yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceledi ve yetkililerden bilgi aldı. “ İlçemiz sınırları içerisindeki İssos antik şehrinde Hatay Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazı çalışmalarına Erzin Belediyesi olarak tüm gücümüzle katkı sağlıyoruz. Buranın değerini çok iyi biliyor, tüm dünyaya tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Buradan çıkacak sonuçların sadece Erzinimizin veyahut bölgemizin değil, Dünyanın geçmişine ışık tutacağına inanıyoruz. Tarihimize sahip çıkıyor, ilgili mercilerin buraya gereken önemi vermesini bekliyoruz.” dedi.

18.09.2012 tarihinde kazı çalışması 28 işçi, 2 arkeolog ile başlamıştır. İssos antik kenti Hitit döneminden itibaren sırayla Pers, Mekodon, Selevkos, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi ve Osmanlılar yerleşmişlerdir. Günümüzde İssos antik kentinde görülebilen tiyatro, sütunlu cadde, su kemerleri Roma kent dokusuna aittir. 2006 yılından itibaren yapılan arkeolojik kazı çalışmasında Roma kent dokusunun dışında Bizans ve Abbasi yapılarında ortaya çıkarılmaya başlanmıştır.

Bu yıl çalışmanın amacı kazısı yapılmayan alanların kazısını yapmak, hamamın alt yapısının oluşturan su sisteminin çözmektir. İkinci amaç ise Geç Roma dönemine ait sütunlu meydanı ortaya çıkararak hamam ile bağlantısını çözmektir. Üst tabakada yer alan Abbasi yerleşim mimarisinin ne amaçlı kullanıldığını tespit etmek üçüncü hedeftir. Son aşama ise, kazı alanının korunması için gerekli önlemeleri alıp kazı çalışmasını sonlandırmaktır.