Erzin 8 Ocak’ta Süprizlere Sahne Oldu

1. Uluslararası Erzin Narenciye, Kültür ve Sanat Festivali – 8 Ocak 2011

İlçemiz tarihinde ilk kez  düzenen 1. Uluslararası Erzin Narenciye, Kültür ve Sanat Festivali 8 Ocak 2011 Cumartesi günü büyük süprizlerle doldu taştı.

Erzin’imizin 89. Kurtuluş Bayramı Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtına çelenklerin konulmasıyla başladı.

Törene Ak Parti Hatay Milletvekilimiz Sayın Mustafa ÖZTÜRK, MHP Hatay Milletvekilimiz Sayın İzzettin YILMAZ, Çevre İlçe Belediye Başkanlarımız, Kardeşşehrimiz Almanya’nın Freiberg Kentinden 4 Kişilik temsilci heyeti, Azerbaycan’dan Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh HACIYEV,  Dünya Azerbaycanlılar Kurultayı Koordinasyon  Konseyi Başkan Yardımcısı Başar KÖMÜR, Resmi Erkan ve Kalabalık bir halk katılım gösterdiler.

Belediye Başkanımız Sayın Kasım ŞİMŞEK’in yaptığı konuşmada “Erzin’imizin 89 uncu Kurtuluş Yıldönümüne hoş geldiniz derken sizleri  saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

8 Ocak Kurtuluş Mücadelemiz, Dörtyol’un Özerli Köyünden geri dönen İşgal Kuvvetlerinin zulmü üzerine başlar.İşgal Kuvvetleri 11 Aralık 1918 de İskenderun’a Asker çıkararak diğer İşgal Kuvvetleri ile birleşerek Dörtyol’a Köylere ve Erzin’e saldırırlar. Saldırılara karşı Dörtyol’da Jandarma Komutanı teğmen Hasan Halkın desteğini ve katılımını sağlayarak 300 kişilik bir birlik kurup, Nur dağlarına çekilerek Kara Hasan Paşa Çetesini Kurarak Kurtuluş Mücadelesini başlatırlar. Kara Hasan paşa Çetesi ve bu Çete içinde yer alan Danaboruk, Azman Bekir ve diğer kahramanlar  Erzin’imizi işgalden kurtarırlar.

8 Ocak Kurtuluş günümüzde, yurdumuzun emperyalist ülkelerin işgalinden kurtarılması için canlarını feda eden şehitlerimizin tümünü, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile bütün gazilerimizi Erzinliler adına şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.
Bundan sonra bize düşen görev ise Atalarımızın  canları pahasına emanet ettikleri Erzin’imizi bir ve  beraber olup, şeffaf bir Belediyecilik anlayışıyla çalışarak Marka bir Kent haline getirmektir.
Erzinimizde yıllardır yapılmayanları Devletimizin, Hükümetimizin, Sivil Toplum Örgütleri Temsilcileri ve Halkımızla birlikte el ele omuz omuza gece gündüz çalışarak birlikte yapmaktayız. Böyle de devam edeceğiz.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti Barış üzerine kurulmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile aziz milletimiz tarafından kurulan bu Türk Devleti, Barış ve huzur içinde yaşayacaktır.
Türk Halkı Milli Mücadele yıllarında omuz omuza nasıl birlikte yaşamış,  birlikte mücadele etmişse, bundan sonra da huzur, barış, sevgi, hoşgörü içinde birlikte yaşama ortamını muhafaza edeceklerdir.
Savaşın olmadığı, insanların ölmediği, barışın yeryüzüne egemen olacağı bir dünya yaratmak umudu ile Erzin’imizin işgalden kurtuluşunun 89. yıldönümü hepimize kutlu ve mutlu olmasını diliyor, saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
” dedi.

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU ilçemize, Narenciye Festivaline konuk oldu, Sayın KILIÇDAROĞLU yaptığı konuşmada; ” 89. kurtuluş gününüz hayırlı olsun artık siz narenciyeyi temsil ediyorsunuz. Narenciye’nin başkenti Erzin’dir Erzin’e hayırlı olsun.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki İnsani, Ekonomik ve Kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ERZİN ve KUBA şehrinin Belediye Meclisleri Gardaş şehir olma kararı almıştır. Alınan Bu Karar ile Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh HACIYEV ve Belediye Başkanımız Sayın Kasım ŞİMŞEK GARDAŞ ŞEHİR  PROTOKOLU‘nu imzaladılar.

8 Ocak 2011 günü İlçe Kaymakamımız Sayın İskender YÖNDEN ve Belediye Başkanımız Sayın Kasım ŞİMŞEK bir ilke imza attılar, “Erzin Mandalinası” tescilli olacak.

Daha sonra öğrenci gruplarının gösterileri ve şiirlerinin okunmasının ardından, resmi tören geçişi ile tören sona erdi.

Güner BİRKAN Kurtuluş Konseriverdi, MKÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mustafa KAPLANKIRAN, Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali KAVAK ve Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Cemalettin KURT Narenciye Üretimi ve Pazarlamasındaki Yeni Stratejiler konulu bir panel gerçekleştirildi, Devlet Halk Dansları Topluluğu Gösterileri, Grup AYNA’ Pop Müzik Konseri ve Sahne Sovları ile festivalin 2. günü tamamlanmış oldu.